Zomertijd en wintertijd

Zomer- en wintertijd in 2025; Alles wat je moet weten

Twee keer per jaar verzetten we in Nederland de klok. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, in de winter schakelen we terug naar de wintertijd. Maar waarom doen we dit eigenlijk? En wanneer verzetten we de klok in 2025? In deze blog duiken we dieper op deze vragen in en nog veel meer!

Waarom hebben we zomer- en wintertijd?

Zonne-energie

Het idee achter de tijdswisseling is ontstaan in de 18e eeuw, om zo meer energie te besparen en het daglicht beter te benutten. Dit idee stelde Benjamin Franklin voor om, in eerste instantie, het gebruik van kaarsen te verminderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het concept officieel ingevoerd, waaronder Nederland in 1916. Enkele jaren later is dit teruggedraaid en hebben we geen zomertijd tot aan 1977 gehad. In dit jaar is de zomertijd teruggekeerd, vanwege de oliecrisis en de behoefte aan energiebesparing

Wanneer starten de zomertijd en de wintertijd in 2025?

Wintertijd

In 2025 verzetten we op de volgende dagen de klok:

  • Start zomertijd: Op zondag 30 maart 2025 wordt de klok een uur vooruit gezet.
  • Start Wintertijd: Op zondag 26 oktober 2025 gaat de klok een uur achteruit. Voor- en tegenstand van de zomertijd

Deze wisselingen worden Europees bepaald, waarbij de zomer ieder jaar ingaat op de laatste zondag van maart. De wintertijd start altijd op de laatste zondag van oktober. Dit geldt in vrijwel alle EU-landen, hoewel er discussies zijn over het afschaffen van de tijdswisselingen. Overigens is de wintertijd de officiële tijd. 

Voor- en tegenstanders van de zomertijd

Zomertijd

De zomertijd heeft vele voor- en tegenstanders. Voorstanders vinden het prettig dat het 's avonds langer licht is, wat bijdraagt aan een actief sociaal leven en minder energieverbruik door verlichting. Daarnaast heeft het een positief effect op de economie, doordat mensen vaker en langer buiten blijven. 

Tegenstanders wijzen echter vooral naar de nadelen, zoals de verstoring van het slaapritme en gezondheidsklachten. Vooral de overgang naar de zomertijd leidt tot een verhoogd risico op ongelukken in de dagen daarna. Ook zijn de tegenstanders van mening dat het energieverbruik helemaal niet minder is, doordat de airconditioning langer aan blijft staan. 

Veelgestelde vragen

Waarom voeren we de zomertijd in?
De zomertijd is ingevoerd om het energieverbruik te verminderen in de avonduren. Een bijkomend voordeel is dat we langer kunnen genieten van het daglicht in de avonduren. 

Wanneer gaat de zomertijd in 2025 in?
De zomertijd gaat op zondag 30 maart een uur vooruit, van 2 naar 3 uur. Op zondag 26 oktober 2025 start de wintertijd, waar de klok van 3 naar 2 uur gaat. 

Wat is de officiële tijd?
De wintertijd is de officiële tijd. De zomertijd is wereldwijd ingesteld om het energieverbruik te verminderen. 

Hoe onthoud je of de klok vooruit of achteruit gaat?
Een handig ezelsbruggetje kan zijn: In het voorjaar gaat de klok vooruit, in het najaar gaan zowel het weer als de klok achteruit

Handige tips voor de tijdswisseling

  • Pas je slaapritme aan. Sta de dagen voor de tijdwisseling iets eerder of later op. Dit maakt de overgang soepeler. 
  • Zoek daglicht op. Vooral na de wisseling helpt het blootstellen aan daglicht om je biologische klok sneller aan te passen.
  • Vermijd cafeïne en schermen laat op de avond. Dit kan de kwaliteit van je nachtrust verzwakken, wat zeker belangrijk is in de eerste dagen na de tijdswisseling.
  • Vergeet Moederdag niet. Op de tweede zondag van mei vieren we Moederdag. Bekijk snel onze collectie met leuke cadeaus voor Moederdag.

Conclusie

Zomer- en wintertijd zijn ingevoerd om meer voordelen uit het daglicht te halen en energie te besparen. Hoewel hier voor- en tegenstanders van zijn blijven we de zomertijd behouden. Deze start ieder jaar op de laatste zondag van maart, waarna de wintertijd weer op de laatste zondag van oktober ingaat. 

Ben je nog opzoek naar leuke seizoensgebonden geschenken? Bekijk dan onze wintercadeaus om de koude dagen door te komen, maar vergeet ook niet bij de zomergeschenk te kijken voor een heerlijk verkoelend cadeau. 

Terug naar blog