Wanneer is het Pasen?

Wanneer is het Pasen?

Pasen in 2025 op zondag 20 april en maandag 21 april

Elk jaar vieren we Pasen! Deze feestdag wordt door velen geassocieerd met de paashaas, die paaseieren verstopt. Maar hoe wordt bepaald op welke dagen Pasen valt? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de paasdagen: hoe ze worden berekend, wat ze betekenen en hoe je ze kunt vieren. Pasen is ook een leuk moment om anderen te verrassen met leuke paascadeaus!

Op welke datum valt Pasen?

Hieronder volgt een schema van de paasdagen de komende 10 jaar! Zo kun je alvast vooruit plannen tot 2035.

  • 2025: 20 april & 21 april.
  • 2026: 5 april & 6 april.
  • 2027: 28 maart & 29 maart.
  • 2028: 16 april & 17 april.
    Wanneer is het Pasen
  • 2029: 1 april & 2 april.
  • 2030: 21 april & 22 april.
  • 2031: 13 april & 14 april.
  • 2032: 28 maart & 29 maart.
  • 2033: 17 april & 18 april.
  • 2034: 9 april & 10 april.
  • 2035: 25 maart & 26 maart

 

Wat vieren we met Pasen?

Voor Pasen zijn er 3 andere speciale dagen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Op Witte Donderdag vieren we het laatste avondmaal van Jezus. Hij beloofde zijn discipelen trouw, terwijl hij werd verraden door Judas tijdens hetzelfde avondmaal. Na het verraad werd Jezus op Goede Vrijdag gekruisigd. Voor de Christenen is dit een betekenisvolle dag, omdat Jezus' dood volgens hun geloof de weg naar de hemel opende. 

Stille zaterdag staat voor de dag dat Jezus in zijn graf lag. De kerkklokken luiden die dag hun klokken niet. Het is letterlijk stil. Vervolgens wordt op Eerste Paasdag de wederopstanding van Jezus gevierd. Hiermee eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat veel christenen Eerste Paasdag in huiselijke kring vieren vanwege de rustdag, is Tweede Paasdag later toegevoegd als extra vrije dag. Daarbij vieren we op Tweede Paasdag dat God vergevensgezind is. Dat Jezus weer tot leven is gewekt is volgens de christenen het ultieme teken.

Hoe wordt Pasen bepaald?

Heb je opgemerkt dat de data van de paasdagen elk jaar anders zijn? Pasen is sinds jaar en dag een christelijk feest. We vieren dan ook de wederopstanding van Jezus. De eerste paasdag wordt bepaald door de eerste volle maan na het begin van de lente. Als de eerste volle maan op de eerste zondag van de lente valt, wordt het diezelfde dag nog gevierd. Toch is er een uitzondering, namelijk als de eerste lentedag op een zondag valt. Dan wordt Pasen wel een week later gevierd. Door deze regels valt Pasen altijd tussen 22 maart en 25 april. Pasen wordt dus bepaald op de maancyclus.

Het bepalen van de data van Pasen is dus beïnvloedbaar door 3 factoren:
- Het begin van de lente
- De eerste volle maan na het begin van de lente
- De eerste zondag na de volle maan

Naast onze originele cadeaus hebben we ook een leuke selectie paascadeaus voor kinderen. Hier vind je verschillende leuke cadeaus om te geven tijdens Pasen. 

Terug naar blog