Wanneer is het Pasen?

Wanneer is het Pasen?

Dit jaar valt Pasen op zondag 20 april en maandag 21 april

Elk jaar vieren we Pasen! Een feestdag die bij velen geassocieerd wordt met de paashaas, die paaseieren verstopt. Maar hoe wordt bepaald op welke dagen Pasen valt? En wanneer is het Pasen? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de paasdagen: hoe ze worden berekend, wat ze betekenen en hoe je ze kunt vieren. Pasen is ook een leuk moment om anderen te verrassen met leuke paasgeschenken!

Op welke datum valt Pasen?

Hieronder volgt een schema van de paasdagen de komende 10 jaar! Zo kun je alvast vooruit plannen tot 2035.

 • 2025: 20 april & 21 april.
 • 2026: 5 april & 6 april.
 • 2027: 28 maart & 29 maart.
 • 2028: 16 april & 17 april.
 • 2029: 1 april & 2 april.
 • 2030: 21 april & 22 april.
 • 2031: 13 april & 14 april.
 • 2032: 28 maart & 29 maart.
 • 2033: 17 april & 18 april.
 • 2034: 9 april & 10 april.
 • 2035: 25 maart & 26 maart

 

Wat vieren we met Pasen?

Voor Pasen zijn er 3 andere speciale dagen: Witte donderdag, goede vrijdag en stille zaterdag. Op witte donderdag vieren we het laatste avondmaal van Jezus. Hij beloofde zijn discipelen trouw, terwijl hij werd verraden door Judas tijdens hetzelfde avondmaal. Na het verraad werd Jezus op goede vrijdag gekruisigd. Voor de Christenen is dit goed, doordat met het overlijden van Jezus, de gelovigen toegang tot de hemel zouden krijgen. 

Stille zaterdag staat voor de dag dat Jezus in zijn graf lag. De kerkklokken luiden die dag hun klokken niet. Het is letterlijk stil. Vervolgens wordt op eerste paasdag de wederopstanding van Jezus gevierd. Hiermee eindigt op deze dag de vastenperiode. Doordat christenen deze feestelijke gebeurtenis nooit buiten de deur mogen vieren in verband met hun rustdag, is tweede paasdag er aan vastgeplakt. Daarbij vieren we op tweede paasdag dat God vergevensgezind is. Dat Jezus weer tot leven is gewekt is volgens de christenen het ultieme teken.

Hoe worden de Paasdagen bepaald?

Heb je opgemerkt dat de data van de paasdagen elk jaar anders zijn? Pasen is sinds jaar en dag een christelijk feest. We vieren dan ook de wederopstanding van Jezus. De eerste paasdag, wordt dan weer bepaald door de eerste volle maan van de lente. Als de eerste volle maan op de eerste zondag van de lente valt, wordt het diezelfde dag nog gevierd. Toch is er een uitzondering, namelijk als de eerste lentedag op een zondag valt. Dan wordt Pasen wel een week later gevierd. Door deze regels valt Pasen altijd tussen 22 maart en 25 april. Pasen wordt dus bepaald op de maancyclus.

Het bepalen van de data van Pasen is dus beïnvloedbaar door 3 factoren:
- Het begin van de lente
- De eerste volle maan
- De dag van de week

Ben je nog op zoek naar een leuk paasgeschenk? Zoek niet verder en bekijk onze pagina met alle leuke paasgeschenken

Terug naar blog