Het maken van chocolade is een bijzonder en langdurig proces, wat begint met een cacaoboon en wat eindigt in jouw favoriete chocolade. In deze blog nemen we jou mee in het proces van het maken van chocolade. De cacaobonen worden in 5 stappen bewerkt tot heerlijke chocoladerepen.
Stap 1: Oogsten van cacaobonen
De reis van de chocolade begint op de cacaoplantages, welke voornamelijk in landen zoals Ivoorkust en Ghana voorkomen. De cacaobonen worden geoogst van de cacaobonen. Zij bevinden zich in grote peulen die handmatig geplukt worden. Na het oogsten worden de bonen gefermenteerd, een proces waarbij verschillende bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om ze klaar te maken als voedingsmiddel.
Stap 2: Drogen en roosteren
Na de fermentatie worden de cacaobonen gedroogd in de zon. Hier blijven ze een week liggen. Het doel hiervan is een laag vochtgehalte creëren, om de bonen vervolgens naar de fabriek te brengen. Hier worden ze geroosterd. Dit is cruciaal voor de smaakontwikkeling van de chocolade.
Stap 3: Kraken en wannen
Nadat de bonen geroosterd zijn, worden deze gekraakt en om de schillen van de nibs gescheiden. De nibs is het binnenste deel van de boon, welke worden gemalen tot cacaomassa. Dit kan verder worden verwerkt tot cacaopoeder en cacaoboter, de basis van iedere chocolade.
Stap 4: Concheren
Concheren is een belangrijk proces waarbij de cacaomassa wordt gemengd en verwarmd. Dit zorgt voor de gladde textuur en de goed ontwikkelde smaak. Aan de massa worden verschillende ingrediënten toegevoegd, die zorgen voor een lekkere chocolade.
Stap 5: Temperen en gieten
Om de chocolade zijn knapperige textuur en glans te geven, moet de chocolade in vloeibare vorm volgens een gecontroleerd proces verwarmd en gekoeld worden. De getemperde chocolade wordt vervolgens in mallen gegoten, waarin ze afkoelen tot vaste repen en andere vormen.
Verschillen tussen witte, melk en pure chocolade
Tijdens het concheren (stap 4) wordt de keuze gemaakt over de soort chocolade. Voor iedere soort moeten verschillende ingrediënten worden toegevoegd. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten chocolade:
Chocolade | Ingrediënten | Smaak |
Pure chocolade | Cacaomassa, cacaoboter, suiker | Rijk, intense cacaosmaak |
Melkchocolade | Cacaomassa, cacaoboter, suiker, melkpoeder | Romig, zoet, milde cacaosmaak |
Witte chocolade | Cacaoboter, suiker, melkpoeder, vanille | Zeer romig, zoet, geen cacaosmaak |
Meer dan een lekkernij
Chocolade is meer dan een delicatesse. Zo wordt chocolade gebruikt voor verschillende gelegenheden. Vaak als cadeau of om een boodschap te geven met deze lekkernij. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze bedankt cadeaus voor cadeaus met een boodschap!
Met deze informatie over het proces van chocolade maken, kun je nog meer waardering hebben voor die lekkere hap die je neemt. De afgelopen jaren is chocolade echter wel duurder geworden. Dit komt door de stijgende kosten van cacaobonen, transport en productie. Deze factoren dragen bij aan de stijgende kosten voor chocolade.