De liefdevolle betekenis van Valentijnsdag

De liefdevolle betekenis van Valentijnsdag

Valentijnsdag is wereldwijd dé dag van de liefde. Deze dag heeft een rijke en integrerende geschiedenis die verder gaat dan een commerciële dag voor Valentijnscadeaus, zoals rozenblaadjes en chocolade. Het is geen officiële feestdag, terwijl deze dag toch bij iedereen staat omcirkeld. Maar hoe is deze dag, die elk jaar wereldwijd op 14 februari gevierd wordt, ontstaan en wat vieren we eigenlijk?

Een mix van Romeinse feesten en Christelijke Martelaren

De oorsprong van Valentijnsdag is in alle eerlijkheid wel een klein mysterie, gemengd met verschillende legendes en historische feiten. Hoewel de bekendste en meest populaire theorieën gaan over het oude Rome, waar midden februari een festival werd gevierd, genaamd Lupercalia. Dit festival wordt gezien als een voorloper van onze Valentijnsdag. Lupercalia stond bekend om de verschillende vruchtbaarheidsrituelen en een matchmaking loterij. 

Een andere theorie begint bij de Christelijke martelaar Sint-Valentijn. Er zijn verschillende legendes die ons zeggen dat de Romeinse keizer Claudius II Valentijnen ter dood bracht. Een van deze Valentijnen zou een priester zijn geweest, die op 14 februari vermoord werd. Hij werd vermoord, omdat hij jonge stellen in het geheim huwde. Een liefdevolle daad, die hem zijn leven kostte. 

Valentijnschocolade

De moderne viering van Valentijnsdag

Tegenwoordig is Valentijnsdag een wereldwijd fenomeen om jouw geliefde in het zonnetje te zetten. Maar hoe zijn we van Romeinse rituelen en een liefdevol martelingsverhaal uitgekomen bij een dag waarbij geliefden elkaar cadeautjes geven? Dat komt door de beroemde Engelse dichter Geoffrey Chaucher, die in de 14e eeuw een gedicht schreef genaamd ""Parlement of Foules"". In dit gedicht maakte hij de verbinding tussen Valentijnsdag en romantische liefde. Het is sinds die dag uitgegroeid tot een dag waarin geliefden elkaar verrassen met cadeaus, bloemen en kaarten. Dé dag waarop we de liefde voor elkaar vieren, in alle vormen en maten.

De diepere betekenis van Valentijnsdag

Naast een dag vol liefdesuitingen, is het niet onbelangrijk om de diepere betekenis van deze dag te onthouden. Deze dag wordt gebruikt om stil te staan bij al je geliefden, van partners en goede vrienden tot aan jezelf en familieleden. Vergeet dus niet stil te staan bij andere mensen die jou liefde krijgen en vergeet vooral jezelf niet. In deze moderne tijd is het belangrijk om je liefde te uiten, wat kan door een leuk gebaar of een leuk cadeau aan degene die je lief hebt. 

Borrelkistje Valentijnsdag

Leuke cadeautjes voor Valentijnsdag 

Valentijnsdag is natuurlijk het perfecte moment om jouw geliefde extra in het zonnetje te zetten. Dit kun je doen met iets speciaals, zoals een romantisch diner bij kaarslicht. Niet iedereen is erg romantisch aangelegd, dus hebben wij een collectie opgesteld om, door middel van een romantisch Valentijnscadeau, toch je gevoelige kant naar boven te brengen. Ga jij voor de snoeppot gevuld met chocoladeharten, waar je ook nog je eigen sticker kunt ontwerpen of een van de andere liefdevolle cadeaus?

Terug naar blog